Tabletterna blir klara direkt. Det är inte alls som tänker på att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om de inte har detta medel så kommer de att fastna på stansen som formar tabletten.

Om du vill kan du testa att använda magnesiumstearat. Med detta ämne så kan man se till att tabletterna som formas inte hänger kvar på stansen som har pressats. Formen håller sig och de är redo att paketeras.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är inte konstigt att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter då det är vad det handlar om. Det är som en tvål med magnesium och stearat.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Normal dos handlar om 0,5 till 1%. Blandas i sist och kort tid, max 5 minuter. Vid för lång inblandningstid blir tabletten skör, den släpper inuti också.

Magnesium stearat kan inte lösas av vatten. Det levereras som ett pulver. Det här är ett ämne som är säkert att använda då man formar tabletter som ska intas som medicin.

Snabb produktion är ett måste

Tempot ska vara högt idag. Med modern teknik så går det att köra stansar så att de jobbar på utan pauser. Fleroperationsmaskiner kan också se till att tabletten som just har stansats kan föras vidare till räkning och packning.

Inga människor behövs i tillverkningen. Fel kommer alltid att inträffa men då kan man rätta till det och fortsätta produktionen.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Större maskiner kan ha andra kvantiteter. Då väller det ut.

En duktig operatör känner tillverkningen och kan snabbt byta ut de delar som behövs. tablett tillverkningen
I alla fall inte då man använder magnesiumstearat.

Tillverkningen har inte råd att stanna upp. Om en stans blir klibbig måste produktionen stoppas. Det händer att sådana skott kan skada maskinen.

mikrokristallin

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

allt-fraktfritt.se säljer alla ingredienser du behöver.

En väl planerad produktion är a och o

Tabletter kräver en del planering att tillverka. Det gäller särskilt släppmedel i tabletter.

Med god planering så kan man spara pengar och tid. Det lönar sig att ligga före. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Men du får inte slarva med något moment då kan processen gå förlorad.