Många kan aldrig ens tänka sej något liv förutan att ha möjlighet att söta.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.

Tro icke att sackarin är det enda eller ens det absolut bästa alternativen för sötning du kan välja mellan.

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.

Aspartam smakar lite kemiskt.

Men det existerar också några medel som är helt naturliga och som blivit mycket populära

Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.

Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.

Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.

När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.