Tabletter är smarta. Om tabletter inte skulle finnas skulle det vara svårt att få i sig mycket av det kosttillskott som säljs idag. Med en tablettpress så går det att pressa tabletter som innehåller de ämnen som krävs. Man kan tillverka glukosamintabletter och mycket mer på detta vis.

mikrokristallin

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

TablettpressEN kan användas om och om igen. Då man är klar med glukosamintabletter så kan man fortsätta med en ny produktion av någon form av vitamintablett eller kanske till och med medicin.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. De smörjer lederna. Tills helt nyligen var de fortfarande kosttillskott.

Då blev de läkemedel istället. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Men den låga dosen gör att tabletterna inte fungerar som de ska.

Genom att underdosera blev användaren bättre men inte bra och fick gå till doktorn. Som då skrev ut svindyra receptbelagda tabletter i stället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Lång näsa, läkemedelsindustrin.

Maskinen är enkel att hantera och att hålla ren efter att den använts. Det är släppmedlet som gör att tabletterna inte fastnar. Även formen har en användarvänlig utformning.

Gör olika volymer

Beroende på den tablettpress som används så är det möjligt att anta olika uppdrag och volymen kan vara mer eller mindre stor. tablett tillverkningen
Det tar en stund innan det blir klart men det är ingen evighetslång väntan.

Tekniken är mycket avancerad. Tabletterna pressas under högt tryck. Formarna ger olika utseende.

Den elektriska maskinen kan producera flera tusen tabletter. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer tablettpressar.

Att hitta maskiner som har upp till 32 stansar är inte ovanligt. Den kraftfulla motorn gör att tillverkningen går lekande lätt.
En tumregel är; ju fler huvuden desto fler tabletter.

Klibbmedlet håller ihop tabletten och släppmedlet gör att den släpper från stansen. Kalciumaskorbat är perfekt att göra tabletter av.

Vissa ingredienser lämpar sig inte att göra tabletter av alls. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De lämpar sig bättre till kapslar.

Klibbmedel kan vara en dextrin, akaciagummifiber etc. Men mest använder man mikrokristallinisk cellulosa. 20% inblandning är vanligt men det finns ingen övre gräns.

Det finns olika släppmedel men magnesiumstearat brukar användas mest. Köp allt du behöver hos allt-fraktfritt.se.

Pulver lägger sig oftast överst i blandningen. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Man kan blanda med en stor sked också.

Du börjar med klibbmedlet. Sedan blandar du i släppmedlet. Annars kan tabletten bli skör.

Om tabletten håller när den tappas i golvet är den klar. Det går också bra med en hårdhetsmätare.

Med 32 huvuden går tillverkningen riktigt snabbt. Maskinen kan då behöva flödesmedel i tillverkningen. Någon tung ingrediens om pulvret är så lätt att det rinner för sakta.

Det är vanligt att blanda i lite färg också. Du kan också förvandla tabletten till en deposittablett.
Du kan stansa vitaminer om du skulle behöva.

Tänk på hygienen

Tabletter som är medicin får ju inte innehålla några bakterier. Det är därför det måste vara rent.

Man rengör tablettpressen både efter och inför start. Ytorna kontrolleras noggrant så att man kan säkra sig om att inget från tidigare produktion finns kvar. Blandningen kan bli farlig då.

Vissa ingredienser kräver att du är extra noggrann. Då ingår bland annat att tänka på kläderna.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om du ska använda en tablettpress måste tabletterna hålla. Det här kommer att hända om man inte använder sig av smarta medel som ser till att både tablett och maskin skyddas. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Tabletter som har rätt blandning kommer att hålla längre. De blir mer attraktiva att använda. Pressar har olika stansverktyg. Då går tillverkningen lättare. Du kan ställa in stansen.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Då har du nytta av den i många år framåt.